Οικογένεια

Γιόγκα για παιδιά – Είναι το «μυστικό» για ευτυχισμένα παιδιά;

παιδί χαρά παιχνίδι γιόγκα μαμά

Από την Αριάδνη Οικονομίδη, πανελληνιονίκης στίβου και απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θεσσαλίας (ΤΕΦΑΑ), yoga instructor www.ariadnioikonomidi.com  και yogaforhappykids.gr

Τι είναι η γιόγκα για παιδιά

Η yoga for happy kids είναι μια ειδική yoga σχεδιασμένη για παιδιά. Τα μαθήματα είναι διασκεδαστικά, οι στάσεις έχουν παράξενα και παιχνιδιάρικα ονόματα, ενώ τα παιδιά μιμούνται ήχους και κινήσεις από το ζωικό βασίλειο. Το αποτέλεσμα είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα που συνδυάζει μουσική και παιχνίδι, θέτει τα θεμέλια για τη σωματική και διανοητική τους ανάπτυξη, ενώ ενισχύει τη δύναμη, την ευελιξία και την αυτοσυγκέντρωση των μικρών yogi.

Διέξοδος στην καθημερινότητα

Δυστυχώς στη σημερινή εποχή, τα παιδιά ζουν κάτω από συνθήκες υπερβολικής πίεσης. Ευτυχώς η yoga μπορεί να αποτελέσει τη διέξοδο, ώστε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, όπως την υπερβολική χρήση της τεχνολογίας, το φορτωμένο σχολικό πρόγραμμα, την νωθρότητα, την παχυσαρκία, την ακινησία, το bullying και μια απίστευτη πιεστική καθημερινότητα σε όλους τους τομείς που στερεί πολλά από την παιδική ηλικία.

Η yoga for happy kids έρχεται να τους χαρίσει όλα αυτά που έχουν ανάγκη. Άλλωστε τα παιδιά λατρεύουν την κίνηση, τη μίμηση και φυσικά το να πειραματίζονται με το σώμα τους. Μέσα από τις αναπνοές, τα παιδιά ηρεμούν και διώχνουν την ένταση, ενώ χρησιμοποιούν όλες τις αισθήσεις τους για να πετύχουν την διαφορετικές στάσεις.

Η yoga δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να εκφράσουν τη μοναδική τους προσωπικότητα, να παρατηρήσουν τον εαυτό τους και να συμφιλιωθούν μαζί του, ενώ τους χαρίζει τα εργαλεία που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τον κόσμο. Γι’ αυτό και στο εξωτερικό, η παιδική yoga έχει καταφέρει να μπει και στα σχολεία, αφού βοηθάει όχι μόνο για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού, αλλά και για την καταπολέμηση πολλών συνδρόμων και ασθενειών.

Πώς γίνεται ένα session Yoga for Happy Kids;

Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά δεν χρειάζονται να προσπαθήσουν πολύ για να πετύχουν τις στάσεις yoga, αφού η ευλυγισία είναι στη φύση τους. Από πολύ μικρή ηλικία, σηκώνουν τα πόδια στον αέρα και τα φέρνουν στο στόμα ή ανυψώνουν τον θώρακά τους εκτελώντας μια άριστη στάση κόμπρα!

Η yoga για παιδιά έχει τα συστατικά που θα λατρέψει κάθε παιδί! Γι’ αυτό και διαφέρει πολύ από ένα μάθημα yoga για ενήλικες. Περιλαμβάνει πολύ παιχνίδι, αμέτρητο γέλιο, διασκεδαστικές ασκήσεις (asanas) από τον κόσμο των ζώων, γρήγορες εναλλαγές που δεν αφήνουν τα παιδιά να βαρεθούν ποτέ και ένταση που προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία.
Tα παιδιά διασκεδάζουν, ακούγοντας μουσική και παραμύθια, ενώ ασκούνται μιμούμενα τον σκύλο, τη γάτα και ένα σωρό άλλα ζώα και πτηνά, ενώ ανακαλύπτουν νέους τρόπους σωματικής έκφρασης. Ταυτόχρονα, ηρεμούν και χαλαρώνουν μέσα από τις αναπνοές, ενώ μαθαίνουν να συγκεντρώνονται, να σιωπούν και να ακούν.

Φυσικά, όπως και σε κάθε τάξη yoga, έχουμε οδηγίες και εντολές, αλλά με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Δεν υπάρχει κανείς που να εκτελεί σωστά ή λάθος μια άσκηση. Υπάρχει μόνο μια ομάδα παιδιών που περνάει καλά, αποβάλλει το άγχος, γελάει και ασκείται!

Διάβασε επίσης: Γιόγκα μετά την εγκυμοσύνη: Τι είναι η postnatal yoga και πώς θα σε βοηθήσει να ξαναβρείς τον εαυτό σου

Διάβασε επίσης: Yoga για οικογένειες: H εναλλακτική μορφή άσκησης που θα κάνεις μαζί με τα παιδιά σου

Ποια είναι τα οφέλη;

Η yoga ωφελεί τα παιδιά τόσο σε συναισθηματικό, όσο και σε σωματικό επίπεδο, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Χαρίζει ευλυγισία και τονώνει τη σωματική δύναμη των παιδιών.
Ενδυναμώνει σωστά όλους τους μύες για μια σωστή ανάπτυξη.
Βελτιώνει τον συντονισμό των κινήσεων.
Το παιδί αποκτά καλύτερη αίσθηση ισορροπίας.
Μαθαίνει στα παιδιά τη σωστή στάση του σώματος.
Μειώνεται ο κίνδυνος ατυχημάτων (σπασίματα, στραμπουλήγματα, θλάσεις), αφού τα παιδιά είναι πιο ευλύγιστα.
Βελτιώνει την προσοχή και ενισχύει τη μνήμη τους.
Μαθαίνει στα παιδιά την αξία και την ικανότητα της γρήγορης συγκέντρωσης, βοηθώντας τα ακόμα και στη επίδοσή τους στο σχολείο.
Συμβάλλει στην βελτίωση/διαχείριση του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής, διεγείροντας και τονώνοντας το νευρικό σύστημα, με ειδικές ασκήσεις απλού διαλογισμού.
Χαρίζει αυτοέλεγχο και αυτογνωσία.
Κάνει πιο εύκολη την αντιμετώπιση του άγχους.
Μέσα από τους διαφορετικούς ρυθμούς των ασκήσεων, μαθαίνει στα παιδιά να προσαρμόζονται και να ελέγχουν απόλυτα το σώμα και την ενέργειά τους.
Ακόμα και τα πιο ντροπαλά παιδιά αποκτούν αυτοπεποίθηση και δεν νιώθουν την πίεση της πιθανής αποτυχίας.
Τα εκπαιδεύει σε αξίες όπως είναι η καλοσύνη, η ειλικρίνεια, η ευγνωμοσύνη, η ευθύνη, η αυτοπειθαρχία και η έλλειψη ανταγωνισμού.
Μαθαίνει στα παιδιά να μην απογοητεύονται, να έχουν υπομονή και να προσπαθούν μέχρι να πετύχουν τον στόχο τους.
Χαρίζει το αίσθημα εσωτερικής γαλήνης.
Τους δείχνει πώς να βάζουν όρια – στους εαυτούς τους αλλά και στους άλλους.
Μαθαίνει ξανά στα παιδιά πώς να αναπνέουν σωστά.
Οι ασκήσεις αναπνοής χαμηλώνουν τους παλμούς της καρδιάς και ηρεμούν το μυαλό.
Πυροδοτεί τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.
Τα παιδιά κάνουν νέους φίλους και μαθαίνουν ότι όλοι είμαστε ίσοι.
«Γυμνάζει» τη σπονδυλική στήλη, που σε μικρές ηλικίες είναι ευάλωτη στη σκολίωση, στη λόρδωση και την κύφωση.
Bοηθά τα παιδιά με άσθμα, αφού διευρύνει την αναπνοή και τονώνει τους θωρακικούς μύες.
Eίναι ιδανική για την παιδική παχυσαρκία, αφού ισορροπεί τη λειτουργία των αδένων και την πέψη.
Η yoga μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για παιδιά με αυτισμό.
Δημιουργεί ευτυχισμένα παιδιά.

The Mamagers Update 

Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί τους γονείς για τις φωτογραφίες παιδιών στα social media

Πώς να βοηθήσετε το «κακό παιδί» της οικογένειας να ξεφύγει από το ρόλο του ταραχοποιού

Τι να θυμάστε…

Δεν ξεχνάμε ότι η Yoga for Happy Kids είναι ακριβώς αυτό που λέει… είναι μια yoga για παιδιά. Και ως παιδιά θα παίξουμε, θα γελάσουμε και μπορεί και να πέσουμε και φυσικά θα σηκωθούμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι η yoga είναι πιο επικίνδυνη από ένα μάθημα χορού, ποδοσφαίρου ή μπάσκετ. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι να επιβραβεύετε το παιδί σας, ακόμα κι αν σας είπε ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις στάσεις.

Τι να προσέχετε…

Το πιο σημαντικό που πρέπει να προσέξετε είναι να επιλέξετε έναν ικανό δάσκαλο yoga που θα διδάσκει σωστά τις τεχνικές και θα ανταποκρίνεται στις διαφορετικές απαιτήσεις του κάθε παιδιού και της κάθε ηλικίας. Είναι σημαντικό όχι μόνο να έχει εμπειρία από Kids yoga, αλλά να αγαπάει τα παιδιά και να γνωρίζει την ψυχολογία τους. Επιπλέον, θα πρέπει να είστε σίγουροι για τον χώρο στον οποίο διενεργούνται τα μαθήματα και για τον εξοπλισμό αυτού.

Σχετικές Δημοσιεύσεις