Οικογένεια

Αυτό που χρειάζονται τα παιδιά από την οικογένεια μπορεί να σας εκπλήξει

Η σημασία της οικογένειας στη μετάτειπα ζωή ενός παιδιού είναι ιδιαίτερα σημαντική. 

Η οικογένεια είναι το πρώτο σχολείο στο οποίο ένα παιδί μαθαίνει τις βασικές αξίες της ζωής που το καθοδηγούν στα μετέπειτα βήματά του και διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του. Διδάσκει τα παιδιά συνήθειες και συμπεριφορές που θα τα βοηθήσουν να σταθούν στην κοινωνία και να ζήσουν μια καλή ζωή ως ενήλικες.

Η καθηγήτρια Susan Golombok, διευθύντρια του Κέντρου Οικογενειακής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, συγγραφέας του βιβλίου «Είμαστε οικογένεια:Αυτό που έχει σημασία για τους γονείς και τα παιδιά», επικαλούμενη έρευνες που έχουν γίνει, αναφέρει ότι τα παιδιά χωρισμένων γονιών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς, συναισθηματικές διαταραχές και να έχουν κακή απόδοση στο σχολείο σε σύγκριση με τα παιδιά που μεγαλώνουν με τους γονείς τους.

Όταν αυτή η έρευνα διερευνήθηκε πιο διεξοδικά, αποδείχθηκε ότι αυτό που επηρέασε ακόμα πιο αρνητικά τα παιδιά περισσότερο και από τον χωρισμό ήταν όσα συνέβαιναν πριν και μετά το διαζύγιο: καβγάδες, τσακωμοί, διαφωνίες, αλληλοκατηγορίες. 

Τι πραγματικά χρειάζονται τα παιδιά;

Σύμφωνα με την Susan Golombok προφανώς η αγάπη είναι το σημαντικότερο πράγμα που μπορεί και πρέπει να δώσει απλώχερα ο γονιός στο παιδί του. Ωστόσο, κατά την άποψή της, «αυτό που έχει σημασία για τα παιδιά είναι η ποιότητα των σχέσεων στην οικογένειά τους… τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ασφαλή. Πρέπει να αισθάνονται ότι οι γονείς τους ακούνε. Ο,τι είναι ευαίσθητοι και κατανοούν οτιδήποτε μπορεί να τους συμβαίνει. Επίσης ότι οι γονείς ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους, θέλουν να κάνουν πράγματα μαζί τους, κι όχι μόνο να έχουν απαιτήσεις , συχνά μη ρεαλιστικές».

Με λίγα λόγια, τα παιδιά χρειάζονται σταθερότητα, ασφάλεια, στοργή και αγάπη. Αυτά είναι τα πράγματα που θα κάνουν τα παιδιά ευτυχισμένα και υγιείς συναισθηματικά ενήλικες.

Με πληροφορίες από babyology.com.au

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο… mothersblog.gr

Σχετικές Δημοσιεύσεις