Οικογένεια

Αποτελέσματα πανελληνίων 2020: Σήμερα όλοι χαιρόμαστε – και η σύμβουλος εκπαίδευσης μας λέει το γιατί

Οι πανελλήνιες εξετάσεις όπως τις έζησα - ως μαμά εννοώ...

Από τη Δρ. Νανά Τσουμάκη, Σύμβουλο Εκπαίδευσης (athinaedu.com)

Τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων θα βγουν αύριο, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις. Τι είναι καλό να θυμάσαι στη διαδικασία της αναμονής αυτής;

Αποτελέσματα πανελληνίων 2020

Η διαδικασία των πανελληνίων δεν είναι μόνο η είσοδος στη επαγγελματική σταδιοδρομία του παιδιού αλλά και η είσοδος στην ενήλικη ζωή του. Από την στιγμή που βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα πρέπει όλοι μαζί, σαν οικογένεια, να δείτε τις επιλογές που υπάρχουν και τον τρόπο υλοποίησης τους με γνώμονα τα «θέλω» του παιδιού αλλά και τα οικογενειακά σας κριτήρια. Μην ξεχνάς ότι ένας νέος στην ηλικία των 18 μπορεί να πιστέψει και να κάνει τα πάντα, γιατί σε αυτή την ηλικία η ζωή του είναι μπροστά. Είναι στη χρονική στιγμή, όπου γυρίζει σελίδα και ξεκινάει να γράφει. Δώστε του την επιλογή να μπορεί να γράψει σωστά, ευανάγνωστα μια ιστορία που τον κάνει ευτυχισμένο ακόμα και αν απέτυχε στις εξετάσεις.

Αν το παιδί σου τα πήγε όπως έλπιζε στις πανελλήνιες σκέψου:

1. Ότι έκανε μια προσπάθεια που έφερε το αποτέλεσμα που ήθελε. Δεν σημαίνει μόνο ότι θα γίνει αυτό που θέλει αλλά ότι μπορεί να βάζει στόχους και να τους πετυχαίνει.
2. Ότι έχει επιλογές. Αν πέτυχε την πρώτη του επιλογή τότε σημαίνει ότι υπάρχουν και άλλες με λιγότερα μόρια. Είναι μια ευκαιρία να σκεφτεί τι πραγματικά θέλει να σπουδάσει και άρα ανάλογα με τα μόρια που έχει συγκεντρώσει να επιλέξει. Είναι σημαντικό στη ζωή μας να έχουμε επιλογές.
3. Θα μπει στην ενήλική του ζωή με μια επιτυχία. Αυτό είναι σημαντικό να το θυμάται το παιδί όταν θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στο μέλλον. Έκανε κάτι τώρα που θα του δώσει δύναμη στο μέλλον.
4. Το ότι πέρασε στην σχόλη που ήθελε δεν σημαίνει ότι όλα τελείωσαν. Ίσα ίσα το αντίθετο. Τώρα ξεκινούν και το ίδιο το παιδί πρέπει να αναλάβει με υπευθυνότητα την υλοποίηση του επόμενου βήματος, της φοιτητικής ζωής. Ο σκοπός της φοιτητικής ζωής είναι να γίνει ένας αξιόλογος επιστήμονας.
5. Έκλεισε ένας κύκλος της μαθητικής ζωής. Πρέπει να το γιορτάσετε! Δείξε στο παιδί σου ότι η προσπάθεια του ανταμείφτηκε και είστε όλοι περήφανοι για εκείνο.

Αν το παιδί σου δεν τα πήγε όπως θα ήθελε στις πανελλήνιες σκέψου:

1. Ότι το σύστημα ίσως να μην του έδωσε την ευκαιρία να συγκεκριμενοποιήσει ποιος ήταν πραγματικά ο στόχος του. Το να γράψει “καλά” στις εξετάσεις είναι στόχος μη συγκεκριμένος, μετρήσιμος και έτσι δεν έγινε εφικτός. Αν επιλέξει να ξαναδοκιμάσει πρέπει να γίνει συγκεκριμένος ποιος είναι ο στόχος και με ποιο βαθμό θα μπει στη σχολή που θέλει. Θα πρέπει να αξιολογεί την προσπάθεια του σε όλη την διάρκεια της προετοιμασίας και όχι στο τέλος.
2. Είναι ευκαιρία για ανατροφοδότηση της σκέψης. Μπορεί να αξιολογήσει τι δεν πήγε καλά, να βρει την αιτία και να βελτιώσει την επίδοσή του δοκιμάζοντας εναλλακτικούς τρόπους. Ο στόχος είναι να επιτύχει, κάτι έκανες λάθος, να το βρει και να το διορθώσει.
3. Η αποτυχία είναι ένας τρόπος να γνωρίσει τι πραγματικά θέλει και ποια είναι τα όρια του. Από αυτή τη διαδικασία μπορεί να βελτιώσει τον εαυτό του και τις αντοχές του όπως και το να μάθει να διαχειρίζεται μια αποτυχία.
4. Να ζητήσει βοήθεια ώστε να πετύχει τον στόχο του. Πολλές φορές την περίοδο της εφηβείας τα παιδιά βασίζονται στις δυνάμεις τους χωρίς να ζητούν βοήθεια από ανθρώπους που ξέρουν κάτι παραπάνω από εκείνα. Η συνεργατικότητα μπορεί να το σώσει από μια αποτυχία και θα του μάθει να συνεργάζεται. Επίσης μαθαίνει ότι δεν θα διαβάζουν οι άλλοι για εκείνο (π.χ καθηγητής) αλλά θα το βοηθήσουν να βρει τον τρόπο που είναι αποτελεσματικός για εκείνο.
5. Η αποτυχία θα του δώσει τη δυνατότητα να σκεφτεί τι πραγματικά θέλει και να βρει τον τρόπο να φτάσει στο αποτέλεσμα. Μπορεί να κάνει το επάγγελμα που θέλει, να φτιάξει τη ζωή του και με έναν εναλλακτικό τρόπο.

Το ότι απέτυχε ένα παιδί στις Πανελλήνιες δε σημαίνει ότι απέτυχε στη ζωή. Στην ιδέα της αποτυχία φοβόμαστε ότι δεν μπορούμε να το βοηθήσουμε να πετύχει το καλύτερο μέλλον για εκείνο. Στην πραγματικότητα όμως η αποτυχία είναι μια διαδικασία προς την επιτυχία. Η στάση του απέναντι στην αποτυχία είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθει και να συνειδητοποιεί τους τρόπους που την επόμενη φορά θα πετύχει, αρκεί να είμαστε δίπλα του ώστε να έχει την δύναμη να προσπαθεί.

Διάβασε επίσης: Οι πανελλήνιες εξετάσεις όπως τις έζησα – ως μαμά εννοώ…

Διάβασε επίσης: «Αποτυχία» στις Πανελλήνιες – μετά, τι;

The Mamagers Update 

Ευγένιος Τριβιζάς: «Το πολυτιμότερο δώρο για τα παιδιά είναι ο χρόνος που τους αφιερώνουμε»

Η αγκαλιά ποτέ δεν κακομαθαίνει

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο… shape.gr

Σχετικές Δημοσιεύσεις